Een dag in de leefgroep
Elke dag in Freinet Context zit vol leven, ontdekking en ontmoeting. Binnen onze leefgroepen leren kinderen van en met elkaar in een omgeving die hen uitdaagt, ondersteunt en ruimte geeft om te groeien. Hieronder nemen we je graag mee in een typische dag op onze school!
Zachte landing - een warme start van de dag
Bij Freinet Context beginnen we de dag in rust, samen. Ouders zijn welkom om mee de klas binnen te stappen: bij de jongsten tot 8u45, vanaf de middenbouw tussen 8u20 en 8u30. Zo ontstaat er tijd voor een knuffel, een praatje of een rustig begin aan het dagritme. Die zachte overgang van thuis naar school helpt kinderen om zich veilig en verbonden te voelen. En, dat is de beste basis om te leren. Lukt het niet om je Context-er dan te brengen? Elke ochtend is er vanaf 7u opvang bij Carolien. De klasbegeleider haalt de kinderen dan op om 8u20.
De ronde – samen starten, samen afronden
De dag begint en eindigt in de ronde. We nemen tijd om elkaar écht te zien en leren actief luisteren. Kinderen delen ervaringen, vragen of ideeën die hen bezighouden. Vanuit deze gesprekken ontstaan vaak nieuwe projecten of onderzoeksvragen. Deze manier van werken stimuleert betrokkenheid, nieuwsgierigheid en een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel.
Taal – taal leeft
Taal is overal: in verhalen, gesprekken, in wat kinderen meemaken. Lezen en schrijven starten bij ons vanuit échte ervaringen, en dit al vanaf de allerjongsten. Kinderen tekenen, schrijven vrije teksten, houden een klasjournaal bij of maken een klaskrant. De begeleider van de peuters en kleuters zet de tekeningen om in woorden, de oudere kinderen schrijven hun eigen verhaal. We gebruiken hun eigen taal als vertrekpunt, ondersteund door een duidelijke methode voor spelling.
Rekenen – tellen in het echt
Rekenen krijgt bij ons betekenis doordat het vertrekt uit de leefwereld van het kind. We meten tijdens een bouwproject, schatten hoeveel verf er nodig is om de klas op te frissen, rekenen met natuurlijke materialen die we vonden tijdens een speeltijd of berekenen het aantal cupcakes voor een klasfeest. We gebruiken de methode Reken Maar! als basis, en bouwen van daaruit verder.
Stille werktijd - uitdaging op eigen niveau
Tijdens de stille werktijd duiken kinderen zelfstandig in hun weekwerk. Wie extra uitleg of ondersteuning nodig heeft, krijgt ook hier de kans. Ze plannen, kiezen en werken in volle concentratie aan wat voor hen belangrijk is. Geen rinkelende bel, geen race tegen de klok — wél ruimte om in alle rust te verdiepen, fouten te maken, bij te sturen en trots te zijn op hun eigen leerweg. Zo groeien ze in zelfvertrouwen én zelfstandigheid.
Onderzoekend leren – waarom, hoe, wat als?
Kinderen zitten boordevol vragen. Bij ons mogen ze die stellen én onderzoeken. Ze duiken in boeken, zoeken op de iPad, interviewen iemand, doen proefjes of trekken eropuit. Onderzoekend leren is een motor voor diep leren, eigenaarschap en verwondering.
Vrije werktijd – kiezen, plannen, groeien
Tijdens vrije werktijd gaan kinderen zelfstandig aan de slag met hun eigen leerproces. Elk kind maakt een persoonlijk werkplan en kiest opdrachten die passen bij zijn of haar noden en interesses. Ze werken in hun eigen tempo aan rekendoelen, taalactiviteiten of andere leerlijnen.
Daarnaast kunnen kinderen ook kiezen voor ontdekdozen: zorgvuldig samengestelde materialen waarmee ze kunnen experimenteren, bouwen, programmeren, sorteren of onderzoeken. Deze manier van werken stimuleert zelfstandigheid, zelfsturing en eigenaarschap.
Sport – bewegen met plezier
Elke week is er tijd voor beweging, spel en sport. Al onze kinderen krijgen twee uur sport per week en gaan jaarlijks een periode zwemmen. Daarnaast is er ruimte voor vrij spel op het domein, wat uitnodigt tot klimmen, rennen en ontdekken.
Leren in, van en door de natuur
Ons speel- en leerdomein, het bos of de buurt worden actief betrokken bij het leren. Buiten zijn we vrijer, actiever en ontdekken we met al onze zintuigen. Of we nu zaaien, bouwen, onderzoeken of gewoon spelen: buitenlucht doet groeien.
Op stap met de klas – leren in het echt
De wereld buiten de school is een rijke leerplek. Tijdens uitstappen en buurtwandelingen trekken we eropuit om met eigen ogen te zien, te voelen, te ruiken en te ervaren. Een bezoek aan de bakker, het bos, de boerderij, het museum of gewoon een tochtje door de wijk — elk uitstapje maakt leren concreet en betekenisvol. Zo brengen we de wereld in de klas én de klas in de wereld.
Klasraad, kinderraad & grote ronde – jouw stem telt
In de klasraad bespreken kinderen wat goed loopt en wat beter kan. Ze geven elkaar complimenten of brengen voorstellen aan. Zo werken ze actief aan een positief klasklimaat, leren ze verbindend communiceren en krijgen ze inspraak in de klaswerking.
Elke maand komen vertegenwoordigers, onze verkozen burgemeesters per leefgroep, samen in de kinderraad met Oona, de directeur, om schoolbrede onderwerpen te bespreken en leuke acties op poten te zetten.
Wanneer dingen op schoolniveau moeilijk lopen of er nieuwe schoolafspraken gemaakt worden, dan houden we een grote ronde. We verzamelen met iedereen op de speelplaats en bespreken alles samen, zodat iedereen goed op de hoogte is.
Forum – trots delen
Op vrijdag is er forum, we wisselen kleine fora - per bouw - af met grote fora - de hele school, voor elke vakantie. Kinderen tonen aan elkaar waar ze mee bezig zijn geweest: een project, een schilderij, een lied, een ontdekking... Ze leren spreken voor een groep, luisteren naar elkaar en ervaren trots hun werk. De context van de kinderen (ouders, grootouders, vertrouwde omgeving) is hierop steeds welkom.
Ateliers – leren van en met elkaar
In ateliers werken kinderen van verschillende leeftijden samen. Ze kiezen uit creatieve, technische of muzikale activiteiten, begeleid door begeleiders, ouders of externen. Zo leren ze een nieuwe vaardigheid, samenwerken, kiezen, plannen en elkaar helpen.
Evaluatie & rapportering – groeien in beeld
Bij ons ligt de focus op groei, niet op punten. We evalueren samen met de kinderen via gesprekken, observaties, toetsen en zelfreflectie. Rapporten bestaan uit groeiverslagen, zelfevaluaties en toetsenboekjes. Het hele kind komt in beeld: niet alleen wat het weet, maar ook hoe het leert, samenwerkt en zich voelt.
Individuele gesprekken – écht in gesprek
Vier keer per jaar nodigen we ouders uit om samen met de begeleider het leer - en groeiproces te bespreken. Twee keer staat dit gesprek in teken van het sociaal-emotionele en twee keer gaat dit gesprek gepaard met het groeiboekje. Daarnaast is er altijd ruimte voor een extra gesprek, op initiatief van ouders of school. Zo blijven we samen betrokken bij het groeiproces van elk kind.