Kinderopvang Lindebloesem

Context
Kinderopvang Lindebloesem

In onze opvang worden er kindjes opgevangen van 0 tot 3 jaar. De baby’s slapen en eten op eigen ritme. De peuters die nog slapen gaan samen naar bed.

We zijn een verticale groep waardoor alle kindjes, groot en klein contact hebben met elkaar. Ze leren zorgen voor elkaar. De kinderen blijven in hun vertrouwde omgeving met dezelfde kinderbegeleiders tot ze naar school gaan.

We werken ook samen met school. Dit wil dus zeggen dat onze oudste peuters eens kunnen kennis maken met de kleuters en de jongste kleuters kunnen ook nog eens terugkeren naar hun vertrouwde kinderopvang.

Voor ons het belangrijk dat niet alleen de kinderen zich thuis voelen in de opvang, maar ook de ouders. Ze kunnen altijd bij ons terecht voor een babbel. Een van onze grote troeven is onze flexibiliteit.

 

Onze werking

Spelen

Voor onze baby’s is er een babyruimte voorzien in de speelruimte van de andere kindjes, waar ze veilig en rustig kunnen spelen. Ze kunnen de andere kinderen horen en zien.

De kinderen hebben een ruime keuze aan speelgoed waaruit ze kunnen kiezen en de ruimte is ook ingedeeld in hoekjes. Als het weer het toelaat, dan kunnen we met zijn allen gezellig buiten spelen, fietsen, ravotten, …

We doen verschillende activiteiten met de kinderen. We proberen dit te doen van het moment dat ze kunnen stappen. Zo zien we ze groeien in wat ze al kunnen. Dit kunnen knutselactiviteiten zijn, sport, spelletjes, muziek.

We lezen ook elke dag een verhaaltje voor. En laten de kinderen ook heel veel vertellen. Wat dan weer goed is voor hun taalontwikkeling.

Spelen - Context Freinet
Eten - Context Freinet

Eten

De baby’s eten op eigen ritme. De andere kinderen eten allemaal samen. Ze worden gestimuleerd om zelfstandig te eten.

  • Om 10u00 is er soep voor de kindjes vanaf 8 maanden
  • Om 11u30 wordt de warme maaltijd opgediend. Er wordt rekening gehouden met allergenen. Er is ook keuze tussen vegetarisch, halal en  gewone maaltijden.
  • Tot 6 maanden is dit enkel groenten en aardappelen.
  • Van 6 tot 12 maanden zitten er kleine brokjes in het eten en wordt er vlees of vis aan toegevoegd.
  • Van 12 tot … Zijn dit groenten, vlees of vis en aardappelen, rijst, pasta, enz…
  • Om 15u30 is er fruitpap voor de kleintjes en fruit, groenten, yoghurt, … voor de peuters.

Verzorging

Het verzorgingsmoment is ideaal om individuele aandacht te geven aan het kind. Er wordt hier voldoende aandacht aan besteed. De oudere kindjes worden gestimuleerd om zelf hun kleertjes aan en uit te doen.

Rond de 20 maanden laten we de kindjes op een speelse manier kennis maken met het potje. Voor we beginnen aan de echte zindelijkheidstraining, overleggen we eerst met de ouders. Het is belangrijk dat we hiervoor op dezelfde golflengte zitten.

Slapen

De baby’s slapen op eigen ritme. De andere kinderen die nog slapen, gaan samen naar bed. Ieder kindje heeft zijn eigen bedje. Alle kindjes slapen in een spijlen bed en liggen in een slaapzak.

Er is toezicht met een camera en babyfoon. Af en toe gaat er een begeleider de kamer binnen om te kijken of alles in orde is en om de wakkere kindjes uit hun bed te halen.

Communicatie

Elke dag ontvangen jullie een digitaal heen- en weer schriftje, waarop het dagverloop van je kind staat. Bij het haal moment worden de belangrijkste zaken ook besproken. Jullie krijgen ook voldoende de tijd om iets te melden of te vragen ivm je kind.

Goede communicatie is heel belangrijk voor ons. We zijn steeds bereid te luisteren naar jullie.

Het team Lindebloesem

Vanessa, Laura en Carolien